Waarom is de project nodig?
Noord Oeganda was in het verleden gedurende 25 jaar het toneel van een bloedige opstand onder leiding van Joseph Kony.
Sinds 2009 keren deze vluchtelingen, waaronder veel ouderlingen langzaam terug naar hun streek van oorsprong. De ouderlingen worden er geconfronteerd met naoorlogse traumatische stress, gebrek aan eigenwaarde, slechte behuizing, gezondheidswerkers die onvoldoende vertrouwd zijn met de specifieke gezondheidsbehoeften van deze ouderlingen, de zorglast voor kleinkinderen en wezen, het aidsprobleem en voedseltekort. Het hoofddoel van Nyumba Ya Wazee is hieraan tegemoet te komen.
Dit syndroom wordt veroorzaakt door hun oorlogservaringen; familieleden die werden ontvoerd, verminkt of gedood en huizen die werden geplunderd of in brand gestoken. Seniorenhuis stelde vast dat deze psychologische folteringen angst, moedeloosheid en isolatie veroorzaakte bij deze mensen, maar dat het probleem kon worden aangepakt door psychosociale begeleiding en zorgverlening. Om dit te verwezenlijken startte Seniorenhuis een centrum voor dagverzorging, samen met therapeutische huisbezoeken. De activiteiten van het huidige project situeren zich op vlak van psychosociale opvang, voeding, gezondheid en hygiƫne. Momenteel kunnen we zorgen voor 35 bejaarden. Wetende dat er nog honderden anderen hulp nodig hebben, hopen we op een vlugge groei van dit project.
De organisatie werd opgericht door Stellah Kakura, die geboren werd in Oeganda en nu en woont in Belgiƫ, en dit als "tegenprestatie" voor haar thuisland. Ze werkt hier met ouderen en dit heeft haar een sterk verlangen gegeven om de ouderen in haar thuisland te helpen om zo hun levenskwaliteit te verbeteren.