Nyumba ya Wazee

Over onze project

het seniorenhuis

Nyumba Ya Wazee is een NGO opgericht in 2013 en wettelijk erkend door de Oegandese autoriteiten in 2014 (certificate No: 210/10/2014) die zich het lot van lokale ouderlingen aantrekt. Deze organisatie bestaat uit 9 leden die achter de visie van Nyumba Ya Wazee staan: een team van 5 mensen in Belgiƫ en een team van 4 mensen in Oeganda.

Het hoofddoel van het project: de bejaarden in de omgeving van Jupanyundo de nodige steun en zorg toedienen en hun gevoel van eigenwaarde terug te geven. Ook om hun fysische en psychische gezondheidsproblemen te verlichten, zodat zij een waardig leven leiden en bijdragen tot de lokale gemeenschap.

In het dorp Jupanyundo hebben we een dagverzorgingscentrum ingericht waar de ouderlingen geneesmiddelen kunnen halen, basisvoedsel (rijst, zout, suiker) en zeep. Momenteel zorgen we voor 35 ouderlingen in het dorp.

Wat hebben we reeds bereikt

Met de opbrengst van verschillende Belgisch- Oegandese etentjes, de steun van Wereldmissiehulp, de Trappisten, de kunstenaar Roger Van Akelijen en de steun van de stad Antwerpen hebben we reeds volgende zaken kunnen realiseren:

-De inrichting van een dagverzorgingscentrum.

-De aankoop van een boda-boda (brommer) zodat de verpleegster mobiel is.

-Een stuk grond werd aangekocht en ontgint om een pindaveld aan te leggen. De ouderlingen bewerken zelf dit veld. De opbrengst is voor hen en de overschot wordt verkocht op de markt.

-Er werd zaad gegeven voor de aanleg van persoonlijke tuintjes: tomaten, uien, witte kool en wortels.

-Een kweekprogramma voor kippen is opgestart. Een dertigtal kippen lopen vrij rond het dagverzorgingscentrum.

-Het boren van een waterput zodanig dat de ouderlingen toegang hebben tot stromend water, belangrijk voor een goede hygiƫne. Dit water wordt ook gebruikt voor de tuintjes.

-Het aanleggen van een omheining. Dit is nodig voor de beveiliging van de waterpomp en het dagverzorgingscentrum.

-HeT bouwen van toiletten.

-Het aaknopen van auto om als ambulance te gebruiken.

Wat zijn onze toekomstplannen?

-Het oprichten van een dispensarium om gemakkelijk in noodsituaties eerste hulp te kunnen bieden (het dichtstbijzijnde hospitaal is 2 uur rijden).

-Een kweekprogramma voor geiten opstarten.

-Het aanstellen van een nachtwaker die een oogje in het zeil houdt bij het dagcentrum.

-Meer medewerkers in de toekomst.